13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 mag iedere zwangere een 13 weken echo laten uitvoeren als zij meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie.

De 13 weken echo oftewel: Eerste Trimester Screenings echo? ( Het ETSEO )

Bij de Eerste Trimester Echo (vanaf 12+3 t/m 14+3) wordt er uitgebreid naar uw kindje gekeken met een echo-apparaat. We kijken naar het hoofd, armen en benen, hartje, buikwand en ruggetje.  Hiermee is het beeld veel kompleter dan de NIPT alleen. 

Via de verloskundige of huisarts wordt u hiervoor doorgestuurd. Daar dient u een toestemmingsformulier te tekenen in het kader van de IMITAS studie. Deze studie onderzoekt de voor en nadelen van de 13 weken echo. Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. U heeft dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat u met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan een vroege echo ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid. Meedoen aan de wetenschappelijke studie betekent dat de onderzoekers uw gegevens mogen gebruiken. U tekent hiervoor een teostemmingsformulier. Wilt u meer weten over de studie? En over wat er met uw gegevens gebeurt? Kijk op www.pns.nl

De  ETSEO staat los van de NIPT.
Vanaf april 2017 mag iedere zwangere vrouw de NIP test doen.

Veel ouderparen die voor de NIPT kiezen, realiseren zich niet dat hierdoor mogelijke aanlegstoornissen gemist worden. Er wordt bij de NIPT geen echo gedaan. 

Ook kunt u bij ons terecht voor alle andere medische echo's in de zwangerschap.